Filters kopen voor ventilatie is eigenlijk niet zo moeilijk, maar je moet wel goed je research doen, omdat mensen soms de verkeerde filter aanschaffen, en die dan moeten retourneren of inruilen. En omdat de levertijd meestal drie dagen is, resulteert dat vaak in een langere wachttijd dan oorspronkelijk gepland. Het is dus echt belangrijk om te weten wat je precies koopt. Op die manier hou je de luchtkwaliteit van je ventilatiesysteem op peil én geef je die ook een welverdiende ademboost. Want niet alleen de filtratie van stofdeeltjes of stofmeelpollen is een basistaak van de filter, de reiniging van de verschillende ventilatiesysteem-onderdelen verloopt via dezelfde weg. Wens je graag meer uitleg over het kopen van een filter voor uw ventilatiesysteem? Contacteer dan gerust de VentiServe-experten en adem weer zorgeloos in en uit.

Hoe vaak moet je filters kopen voor een ventilatiesysteem?

Over het algemeen is één filtervervanging per jaar een cijfer waar je nooit onder mag gaan, maar om te weten hoe vaak jij het beste je filter vervangt, moet je kijken naar je eigen situatie en de bijhorende luchtvervuilingsgraad. Woon je bijvoorbeeld in de stad, is er wel wat verkeer in je straat, en laat je je ramen soms open staan om bijvoorbeeld je slaapkamer te verfrissen, dan zullen je filters het best zwaar te verduren hebben, en zal je dus beter sneller nieuwe filters kopen voor je ventilatiesysteem. Maar staat je huisje in een groene omgeving, waar weinig of geen auto’s langskomen, dan zal het fijnstof-niveau lager liggen dan bij iemand in de stad, en mag je je dus gerust aan de normale filtervervangingstermijnen houden.

Maar niet alleen de locatie is belangrijk, ook je eigen lichaam is een indicator hoe snel je filters moet kopen voor je ventilatie. Iemand die veel last heeft van allergieën, zal zijn filter tijdens bepaalde maanden, waarin er bijvoorbeeld meer pollen zijn, iets vaker moeten vervangen. In de meeste gevallen spreken we dan over twee tot drie maanden in plaats van de traditionele zes maanden voor mensen zonder allergieën.

Filters kopen ventilatie of ventilatiesysteem

Welke filters kopen voor ventilatie? De soorten ventilatiefilters en hun klasse

Een ventilatiesysteem heeft meerdere soorten filters die je kan kopen. Voorfilters (G3 & G4), die vooral de iets grotere stofdeeltjes tegenhouden en vervuiling in de warmte-terugwin-unit stoppen, en fijnfilters (F6 tot en met F8), die gemaakt zijn om de in de woning geblazen lucht te reinigen, zijn de meest voorkomende filters.

De verschillende filterklassen krijgen de letters ‘G’ (G3) en ‘F’ (F7), en soms ook ‘EU’ (EU3) en ‘M’, waarbij de filtercapaciteit centraal staat. F7-fijnfilters zijn bijvoorbeeld perfect voor mensen met allergieën, terwijl een filterbox met actieve kool je perfecte buddy is in de strijd tegen de geur van een verbrand stukje vlees of de olie-achtige lucht, die uit je friteuse komt.

Een goede filter kopen voor je ventilatiesysteem, heeft dus puur te maken met je noden en levensstijl, maar is ook afhankelijk van welk toestel je precies hebt.

Weet je niet welke filter je moet kopen voor je ventilatie?

Vraag dan zeker raad aan onze ventilatiesysteem-kenners, die hun expertise graag met u delen.

Contacteer ons
Terug naar het overzicht