Je wilt graag een onderhoud van je ventilatiesysteem of verluchting laten uitvoeren? Da’s heel slim. Ventilatiesystemen of verluchting vergen het nodige onderhoud. Het is eigenlijk net zoals je af en toe je dampkap een goede poetsbeurt moet geven. Als je je dampkap niet op tijd proper maakt, dan werkt ze niet meer naar behoren. Zo gaat dat ook bij ventilatiesystemen of verluchting. Maar welke soorten ventilatiesystemen zijn er en waarom is een onderhoud van verluchting eigenlijk zo belangrijk? We vertellen het je in deze blog.

Onderhoud verluchting: type C of type D?

Bij VentiServe hebben we twee vaste mensen die instaan voor het onderhoud van ventilatiesystemen. Zij zijn dus heel erg gespecialiseerd in wat ze doen dankzij hun jarenlange ervaring. Naargelang het ventilatiesysteem dat je hebt, zal het onderhoud van een ventilatiesysteem type C of D er iets anders uit zien. Een type C ventilatiesysteem vraagt namelijk een andere aanpak dan een type D systeem.

Ventilatiesysteem C: Natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Ventilatiesysteem C combineert natuurlijke toevoer via roosters en openingen met mechanische afvoer door middel van een ventilator. Dit type heeft dus maar 1 ventilator die onderhouden moet worden. Net als bij ventilatiesysteem B moeten de ventilatoren regelmatig worden onderhouden en de filters worden gecontroleerd en vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de roosters en openingen schoon te houden voor een optimale luchtstroom.

Hoe dikwijls onderhoud ventilatiesysteem laten uitvoeren: Controleer en reinig de roosters en openingen minstens één keer per jaar, en onderhoud de ventilatoren en filters minstens twee keer per jaar.

Ventilatiesysteem D: Mechanische toevoer en afvoer (balansventilatie)

Ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, maakt gebruik van minstens 2 mechanische ventilatoren voor zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht. Dit systeem bevat meestal een warmtewisselaar (WTW) om energieverlies te minimaliseren. Het werkt net iets complexer, omdat het ervoor zorgt dat de warmte van de binnenlucht wordt overgenomen door de verse buitenlucht die binnenstroomt. Omdat dit systeem volledig mechanisch is, vereist het regelmatig onderhoud van de ventilatoren, filters en WTW-unit.

Hoe dikwijls onderhoud ventilatiesysteem laten uitvoeren: Controleer en reinig de ventilatoren en filters minstens vier keer per jaar, en laat de WTW-unit jaarlijks onderhouden door een professional.

onderhoud ventilatiesysteem laten uitvoeren - onderhoud verluchting

Een onderhoud van je ventilatiesysteem laten uitvoeren: waarom?

Redenen genoeg om je ventilatiesysteem te onderhouden! We lijsten ze even voor je op:

 • Je ventilatiesysteem zal langer meegaan als je het regelmatig onderhoudt. Zo werkt dat bij je dampkap ook, toch? Het is dus erg belangrijk om af en toe een onderhoud te laten uitvoeren van je ventilatiesysteem.
 • Tijdens het onderhoud kan onze installateur of onderhoudsmedewerker checken of je ventilatiesysteem of verluchting toe is aan vervanging. Zo kan er tijdig een nieuw systeem geïnstalleerd worden, indien nodig.
 • Wil je graag dat onze mensen van VentiServe ook de ventilatiekanalen opfrissen tijdens de onderhoudsbeurt van je ventilatiesysteem? Dat kan! Je kan dit gewoon vragen op het moment van onderhoud.
 • Ook financieel gezien is het interessant om regelmatig onderhoud aan je ventilatiesysteem te laten uitvoeren. Het is namelijk veel voordeliger op lange termijn. Bovendien zal je ook blijer worden van je energierekening als je verluchting net uit onderhoud komt. Want in tegenstelling tot een slecht onderhouden ventilatiesysteem zal een goed onderhouden systeem minder duur zijn.
 • En last but not least: de luchtkwaliteit in je huis, bedrijf of school blijft ideaal!

Nadelen van een slecht onderhouden ventilatiesysteem of verluchting

Een onderhoud van je ventilatiesysteem of verluchting laten aanslepen kan verschillende nadelen met zich meebrengen, die zowel invloed kunnen hebben op de gezondheid van de bewoners als op de energie-efficiëntie van het gebouw. Hier zijn enkele nadelen van een slecht onderhouden ventilatiesysteem:

 • Slechte luchtkwaliteit: Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot een opeenhoping van vervuilende stoffen zoals stof, schimmels en vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
 • Verhoogd risico op ziekteoverdracht: Een slecht functionerend ventilatiesysteem kan de concentratie van virale deeltjes in de lucht verhogen, waardoor het risico op overdracht van ziekten zoals COVID-19 toeneemt.
 • Verminderde energie-efficiëntie: Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot hoger energieverbruik, omdat het systeem harder moet werken om de lucht in het gebouw te verversen.
 • Verkorte levensduur van het systeem: Door een gebrek aan onderhoud kunnen de mechanische en elektrische componenten van het ventilatiesysteem sneller slijten, wat kan leiden tot een kortere levensduur van het systeem en hogere kosten voor vervanging en reparatie.
 • Vochtproblemen en schimmelgroei: Slechte ventilatie kan leiden tot een opeenhoping van vocht in het gebouw, wat kan resulteren in schimmelgroei en structurele problemen.

Om deze nadelen te voorkomen, is het belangrijk om uw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden door een professional zoals VentiServe en de aanbevolen onderhoudsrichtlijnen te volgen.

Hoe kies je een betrouwbare professional voor het onderhoud van je ventilatiesysteem?

Het kiezen van een betrouwbare professional om het onderhoud van je ventilatiesysteem te laten uitvoeren is essentieel om ervoor te zorgen dat je systeem efficiënt en effectief blijft werken. Hier zijn enkele tips om een betrouwbare professional te vinden:

 • Zoek naar ervaring en expertise: Kies een professional met ervaring en expertise op het gebied van ventilatiesystemen. Controleer hun achtergrond en vraag naar referenties van eerdere klanten om een goed beeld te krijgen van hun vaardigheden en betrouwbaarheid.
 • Vraag om certificeringen en licenties: Een betrouwbare professional moet over de juiste certificeringen en licenties beschikken om te garanderen dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en veiligheidsvoorschriften.
 • Controleer online beoordelingen en recensies: Zoek naar online beoordelingen en recensies van eerdere klanten om een indruk te krijgen van de kwaliteit van het werk en de klantenservice van de professional.
 • Vergelijk prijzen en offertes: Vraag meerdere offertes aan van verschillende professionals en vergelijk de prijzen en diensten die worden aangeboden. Let op eventuele verborgen kosten en zorg ervoor dat de offerte alle noodzakelijke werkzaamheden omvat.
 • Vraag naar garanties en servicecontracten: Een betrouwbare professional moet garanties kunnen bieden op hun werk en mogelijk servicecontracten aanbieden voor regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem.

Door deze tips te volgen, zal je een betrouwbare professional zoals VentiServe vinden die je ventilatiesysteem in topconditie houdt.

Vraag een vrijblijvende offerte voor het onderhoud van je ventilatiesysteem

Wil je graag een onderhoud van je ventilatiesysteem laten uitvoeren? Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak een afspraak.

Offerte aanvragen
Terug naar het overzicht